پیچ شش گوش در واقع پر کاربرد ترین نوع پیچ صنعتی محسوب میشود که به صورت آهنی در گرید 4.8 و 5.6 بصورت فولادی خشکه 8.8 و گرید های فولادی 10.9 و 12.9 موجود می باشد. پیچ شش گوش همراه با مهره شش گوش و اغلب همراه با واشر تخت و گاهی واشر فنری مورد استفاده قرار می گیرد. پیچ شش گوش جزو قدرتمند ترین و اولین نوع اتصالات صنعتی محسوب می شود که به آن پیچ آچار خور نیز گرفته میشود و توسط آچار (آچار فرانسه) با عبور از داخل سطوح فلزی محکم می شود. بر خلاف دیگر انواع پیچ ها دنده های پیچ شش گوش با سطوح اتصال که اغلب فولادی هستند درگیر نمی شود بلکه با عبور از داخل سوراخ های استاندارد ایجاد شده در این سطوح فلزی در طرف دیگر همراه با مهره بسته شده و دو سطح را بصورت متصل حفظ می کند. پیچ شش گوش از سایز های بسیار ریز از 3 میلیمتر تا قطر های بسیار بزرگ 36 میلیمتر و در طول های مختلف تولید می شود.
پیچ شش گوش هم بصورت نیم دنده طبق استاندارد DIN931 و هم بصورت تمام دنده طبق استاندارد DIN933 تولید می شود که این استاندارد بیانگر ابعاد مربوط به دنده ها و شکل گل پیچ می باشد و ارتباطی به گرید و کلاس پیچ شش گوش که ناشی از متریال بکار رفته در تولید و عملیات حرارتی می باشد ندارد. در سیستم بین الملل استاندارد دیگری نیز برای تولید پیچ شش گوش وجود دارد که DIN6914 خوانده شده و برای تولید پیچ شش گوش سازه با گل درشت استفاده می شود. این دسته از پیچ شش گوش دارای استحکام کششی بسیار بالایی بوده و اغلب در گرید 10.9 تولید شده در پل سازی و سد سازی و همچنین در حفظ تعادل دکل ها مورد استفاده قرار می گیرد. استاندارد های قید شده تنها بخشی از استاندارد های تولید پیچ شش گوش در سیستم بین المملی بود و استاندارد های دیگری بالاخص استاندارد های ASTM برای تولید پیچ شش گوش در سیستم آمریکایی نیز قید شده اند.
پیچ شش گوش واشر دار دسته ای از پیچ های صنعتی می باشد که بصورت واشر سر خود تولید و عرضه میشود. پیچ شش گوش واشر دار اغلب بصورت فورج گرم و در گرید های مختلف تولید میشود. پیچ شش گوش واشر دار در گرید های پایین بصورت دنده درشت COARSE THREAD و در گرید های بالای فولادی هم بصورت دنده ریز FINE THREAD و هم بصورت دنده درشت تولید میشود. پیچ شش گوش واشر دار طبق استاندارد DIN 6921 و در سایز M5 الی M20 تولید شده و بصورت سیاه یا آبکاری شده عرضه می شود.
پیچ شش گوش خشکه 8.8 پر کاربرد ترین نوع اتصالات پیچی در ماشین آلات صنعتی می باشد. این پیچ هم بصورت نیم دنده طبق استاندارد DIN931 و هم بصورت تمام دنده طبق استاندارد DIN933 تولید میشود. پیچ شش گوش خشکه 8.8 در سایز های مختلفی از 3 الی 36 میلیمتر و در سایز های مختلف متناسب با درخواست مشتریان و طبق جداول استاندارد تولید می شود. پیچ شش گوش خشکه 8.8 همراه با مهره شش گوش کلاس 8 و واشر تخت و یا تخت و فنری به صورت همزمان در همین گرید ها مورد استفاده قرار می گیرد. پیچ شش گوش خشکه 8.8 یه بصورت سیاه رنگ زاج کاری شده که در اصطلاح علمی آن را فسفاته می نامند در بازار یافت میشود و یا بصورت آبکاری شده با فلز روی (Zn زینک).
پیچ شش گوش کلاس 10.9 یکی از پر کاربرد ترین کلاس ها در صنایع ساختمانی و سازه های سنگین می باشد. پیچ شش گوش کلاس 10.9 دارای درصد بالایی از کربن بوده و دارای تنسایل مقاومت کششی بسیار بالا و برابر با 1040 نیوتن بر میلیمتر مربع می باشد. این گرید از پیچ شش گوش ترد بوده و حد فاصل ورود از ناحیه الاستیک به ناحیه پلاستیک تا شکست کامل آن اندک است. پیچ شش گوش کلاس 10.9 یا به رنگ مشکی در بازار موجود می باشد که بصورت زاج کاری شده و فسفاته عرضه شده است و یا بصورت آبکاری شده گالوانیزه گرم و یا داکرومات تولید شده است. پیچ شش گوش کلاس 10.9 در سایز های 5 الی 24 میلیمتر دارای کاربری می باشد و اغلب بصورت نیم دنده و طبق استاندارد DIN931 تولید می شود.
پیچ شش گوش دارای دنده های میلیمتری و اینچی که هر یک در دستگاه های استاندارد مختلفی تولید شده اند می باشد. اغلب پیچ شش گوش که با استاندارد DIN تولید می شود دارای دنده های میلیمتری و پیچ هایی که با استاندارد آمریکایی ASTM تولید شده اند دارای دنده های میلیمتری می باشند. اما آنچه بیش از طول گام رزوه پیچ شش گوش اهمیت دارد عمق دنده یا ارتفاع رزوه های آن می باشد. از این لحاظ نوع دنده پیچ شش گوش را در دو دسته اصلی دنده درشت COARSE THREAD و دنده ریز FINE THREAD دسته بندی می کنند. تمامی گرید های پیچ شش گوش شامل گرید های مختلف آهنی، فولادی و استنلس استیل با دنده درشت تولید می شوند. اما تنها گرید ها و کلاس های بالای فولادی از پیچ شش گوش است که با دنده ریز تولید میشود. چرا که با ریز تر شدن دنده های پیچ شش گوش نیاز به سختی سطحی بالا، مقاومت سایشی و تنسایل بالاتر می باشد که اغلب در مورد پیچ شش گوش فولادی خشکه 8.8 و بالاتر اتفاق می افتد.
پیچ شش گوش بسته به متریالی که برای تولید آن مورد استفاده قرار می گیرد گاهی نیاز به آبکاری داشته و گاهی نیز بدون آبکاری مورد استفاده قرار می گیرد. بطور کلی پیچ شش گوش استیل و تیتانیوم نیازی به هیچ آبکاری ندارند و نوع متریال آنها بگونه ای است که در مقابل آب و رطوبت و حتی برخی از خورنده های محیطی مقابله کاملی دارد. هر چند که حتی پیچ شش گوش استیل نیز در برابر اسید ها نمک ها دچار خوردگی می شود. لازم به ذکر است گرید های مختلف پیچ شش گوش استیل دارای قابلیت های مقاومت سطحی متفاوتی در برابر خورنده های محیطی هستند. در زیر به بررسی و مقایسه انواع آبکاری پیچ و مهره های شش گوش آهنی و فولادی می پردازیم.
در میان تمام انواع پیچ شش گوش بالاترین میزان مقاومت در برابر خوردگی حتی در برابر نمک های دریایی متعلق به پیچ شش گوش تیتانیوم است که به سبب قیمت بسیار بالایی که فلز تیتانیوم دارد تنها در سایز های بسیار محدود و بصورت بسیار اندکی در بازار یافت می شود و استفاده از آن مگر در شرایط خاص توجیه اقتصادی ندارد. بعنوان جایگزین در صورتیکه نیاز به پیچ شش گوش با تنسایل مقاومتی بالا و مقاومت محیطی مناسب باشد اولین و مناسب ترین انتخاب قطعا پیچ شش گوش داکرومات فولادی است.